Corporate Finance

Pre-exit bedrijf

Pre-exit bedrijf

Wat is een pre-exit?

Denkt u erover om een deel van de waarde van uw bedrijf te cashen? De pre-exit-strategie bij een bedrijfsovername wint aan populariteit bij ondernemers, banken en investeringsmaatschappijen.

Bij een pre-exit wordt doorgaans een investeerder aangetrokken en blijft de ondernemer participeren in het bedrijf. De ondernemer en investeerder richten samen een investeringsholding op die het bedrijf koopt. De bank financiert de helft en de investeerder en de familie of ondernemer investeren ieder via eigen vermogen de andere helft. Zij zijn hiermee beiden voor 50% eigenaar van de investeringsholding die op haar beurt 100% eigenaar is van het (familie)bedrijf. Het aantal ondernemers in het MKB dat door middel van deze structuur een transactie tot stand bracht, is de afgelopen jaren fors gestegen.

De voordelen van pre-exit

  • De familie of ondernemer is middels een pre-exit in staat om het vermogen dat vast zit in de onderneming grotendeels privé veilig te stellen.
  • De investeringsmaatschappij is in staat om voor 25% van de waarde een 50% belang te krijgen.
  • In de meeste gevallen wordt met de investeerder een groeiplan opgesteld om binnen 5 tot 7 jaar een gezamenlijke exit te bewerkstelligen. De ondernemer kan op die manier samen met een ervaren investeerder en met financiële rust werken aan het plan. De waardegroei kan hierbij plaatsvinden door winstgroei, verlaging van ondernemersrisico’s, optimale inrichting van de balansposities en het vinden van de juiste koper.

Pre-exit regelen

Wij begeleiden gezonde ondernemingen met groeimogelijkheden en een enigszins stabiele en voorspelbare geldstroom om een pre-exit te regelen. De overnamespecialist binnen Genium is Tonnie Coenen. Neem vrijblijvend contact met hem op voor meer informatie.

Interesse? Neem direct contact met ons op

Tel. +31 (0) 24 378 15 36